image001.gif

Nieuws


Zijn PoC-oplossingen missiekritisch of bedrijfskritisch? 

Interview met Ken Klaver van Strict, Marja Dieben van PrioCom en Paul Steenweg van ICOM Nederland en Amcom voor het Vakblad Verbinding.

Diensten als PrioCom winnen terrein en LTECom van Icom wordt steeds vaker ingezet. Ook als oplossing in missiekritische omgevingen. Puristen zullen echter beweren dat een PoC-dienst nooit afdoende zal blijken wanneer er levens op het spel staan. De discussie of LTE missiekritisch is of niet steekt de kop op. “De vraag is vaak wel: wat heb je nodig?”

Dit is een spoiler alert! Nee, Push-to-Talk over Cellular (PoC) is niet missiekritisch. Maar wel bijna. En misschien is de vraag of je via LTE een missiekritische dienst kan bieden ook niet zo heel relevant. Dat is echter een discussie voor fijnproevers. Deze fijnproevers waren aanwezig in het Finse Kuopio. Daar, bij de Savonia University of Applied Sciences, vond van 23 tot 27 september het vierde ETSI Mission Critical Plugtests-evenement plaats.

Release

Een bekend probleem is de vraag of iets missiekritisch is, volgens Ken Klaver, adviseur bij Strict. “De oorsprong van missiekritische communicatie ligt in de OOV-wereld waar Tetra wordt gebruikt.

Daar is hoge beschikbaarheid, hoge betrouwbaarheid, spraakverstaanbaarheid, encryptie, latency en prioritering belangrijk. Dat was al een verschil met het analoge tijdperk daarvoor. Ook toen moesten nood- en hulpdiensten wennen aan de overgang. En misschien moeten we dat nu ook met de komst van PoC-diensten.” Nu blijft Tetra belangrijk en de installed base is groot, maar Klaver merkt dat organisaties blijven kijken naar vernieuwing. De eerste vraag is of ze dan weer moeten kiezen voor een (relatief duur) Tetra-systeem. Daarnaast kijken gebruikers naar verdere digitalisering. LTE kan daarbij een goede rol spelen.

In missiekritische communicatie via LTE wordt de 3GPP-releases gevolgd. “De eerste releases met groepsgesprekken en prioritering zijn al 13 en 14. Nadeel is dat die functies nog niet in een publiek netwerk kunnen, maar wel in een private-LTE-omgeving. Op dit moment zijn publieke netwerken nog niet up-to-date met de nieuwste releases. Vaak kunnen publieke netten maar een maximaal aantal releases achterlopen. Maar als je bijvoorbeeld een Kodiak- of TASSTA-oplossing koppelt aan de core van een publieksnetwerk, dan is dat gezamenlijk wel release 13-compliant en kun je missiekritische functionaliteit gebruiken.”

Marktkansen

Of iets missiekritisch is houdt volgens Marja Dieben van PrioCom in dat iemands veiligheid of de directe continuïteit van het bedrijfsproces afhangt van de mogelijkheid tot direct en effectief communiceren met één persoon of een groep. De (publieke) mobiele- internetdienstverlening is voor zo’n communicatieverbinding vaak niet afdoende, want daar is te weinig grip op als gebruiker. “Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij heel veel mensen tegelijk van mobiel internet gebruikmaken (in een stadion, bij een evenement et cetera). Je moet er dus voor zorgen dat een mobiel netwerk geschikt is voor het onderscheiden van mobiel internet ten opzichte van een dergelijke kritische communicatiedienst over datzelfde netwerk.

De POC oplossing van PrioCom biedt dat.” Maar om de toegang tot het landelijke T-Mobile netwerk voor missiekritische communicatie te waarborgen, heeft PrioCom de Push-to-Talk dienst in de core van het T-Mobile netwerk geïntegreerd. De verbinding van een PrioCom-gebruiker verloopt via een private verbinding op het T-Mobile netwerk. Daardoor blijft de data afgeschermd van het openbare internet en wordt een betrouwbare en stabiele communicatieverbinding met een snelle gespreksopbouwtijd gewaarborgd. Hiermee biedt PrioCom een Quality of Service-dienst aan haar missiekritische gebruikers. De prioriteitsmodule biedt gebruikers bij escalaties voorrang op het T-Mobile netwerk. T-Mobile heeft al haar antennelocaties voorzien van back-up batterijen die de telecomprovider extra tijd bieden om maatregelen te treffen, zodat een getroffen regio niet zonder mobiele telefoniedekking komt te zitten. In het geval van een stroomstoring kan T-Mobile haar netwerk nog één uur in de lucht houden voor de diensten bellen, SMS’en en 4G data.

Kennen doet Dieben van PrioCom de discussie rond de vraag of PoC missiekritisch is of niet maar al te goed. Toch vindt ze de stelling dat wanneer er levens op het spel staan, het missiekritisch is en anders niet, te rigide. “Er zijn meerdere invalshoeken. Eentje is die van het marktperspectief. De openbare orde en veiligheid is een sector waar het inderdaad om levensbedreigende situaties kan gaan. Maar ook bedrijfskritische communicatie kan een grote impact hebben.” Op het moment dat de bedrijfskritische communicatie niet werkt, zullen er geen producten meer worden gemaakt, volgens haar. “Dat is vastgelegd in de veiligheidsvoorwaarden. Het gebeurt geregeld dat groepscommunicatie dusdanig met de bedrijfsprocessen is verweven dat niets functioneert zonder communicatie. Ik ken een bouwbedrijf dat de spraaknetwerken ook gebruikt voor het proces van hun materialen. Dat moeten ze wel, want ze hebben een continue levering, de hele dag door. Als de communicatie plat ligt, dan kost dat het bouwbedrijf heel veel geld en ondermijnt dat de marktpositie.”

 

Of een PoC-oplossing bij bijvoorbeeld de petrochemie werkt? “Een private radio netwerk biedt nog steeds de meeste zekerheid, echter stellen bedrijven ook eisen aan het kunnen ontvangen en versturen van data. Daar heb je wel het netwerk van een mobiele operator voor nodig. De manier waarop de POC oplossing van ons is ingericht maakt het geschikt voor missiekritische communicatie, daarnaast zijn hybride vormen mogelijk, van een combinatie van een TETRA radionetwerk met koppelingen naar POC.”

Plus: ook andere – meer op de openbare orde gerichte taken kunnen wat haar betreft over LTE. Ze hebben bijvoorbeeld bij de stadswacht in Almere hun PrioCom-oplossing getest. “Het is missiekritisch domein, maar het is een feit dat ze niet op C2000 zitten. Wat moet je dan? Met PoC bieden we een hoog ‘quality-of-service’-niveau, met uitstekende dekking en combinaties zoals parkeerbeheer en kentekenregistratie. Met onze eco-systeempartners kunnen we meldkameroplossingen in combinatie met geofencing en prioritering op alle niveaus inrichten.”

Bekijk hier het gehele interview.


   PrioCom B.V.
           Weena 723 | Unit C7.097
           3013 AM Rotterdam

   IBAN: NL75 INGB 005 3014 66
           KVK: 69610770
           BTW: NL8579.39.257B01

   Algemene voorwaarden   |    Privacy statement  |   Disclaimer   |    © PrioCom 2019  

     Terms & conditions   |     Privacy statement  |    Disclaimer   

Copy link
Powered by Social Snap